Alapelveink

Ha ezt a pár elvet és működési módot a fejedben tartod, és

alkalmazod a gyermekeddel való foglalkozás során,

akkor boldog és jó gyermekkora lesz. Tapasztalataink szerint így

kiegyensúlyozott és magabiztos felnőtt válik majd belőle .

működési MÓDSZERTAN

Előadásainkat és workshopjainkat ezen alapelvekre és működési rendre építjük. Talán első olvasatra egyszerűnek hangzanak, hiszen a felnőtt életünkből jól ismerhetjük már őket. A kihívást az jelenti, hogy a gyermekeinkkel nem tudunk (még) felnőtt módon kommunikálni.  Az előadások és workshopok alkalmával célunk az, hogy ezeket működési elveket minél szélesebb körben megismertessük és begyakoroltassuk azokkal a szülőkkel, akik hisznek a gyerek centrikus nevelésben. Ők azok, akik az együtt töltött időt sokkal fontosabbnak tartják a megvásárolható tárgyaknál.

Coffee Bean

TIPP

Ha ezeket az alapelveket betartod, gyakorlod és legtöbbször alkalmazod, kapcsolatod gyermekeddel barátsággá és stabil bizalommá fog nőni, harc és küzdelem helyett.

Coffee Bean

ÉRTSD MEG!

Tudtad, hogy a gyerek “dolga” az, hogy folyamatosan feszegesse a határait és persze ezzel a te idegeidet is? Hogy miért? Mert a gyerekek ÍGY TANULNAK. Ez az Ő tanulási folyamatuk. És mivel szeretnek tanulni ezért nap, mint nap ezt teszik. Próbálgatják a határaikat. A te dolgod “csak” annyi, hogy ezt okosan és jól kezeld.

Könnyebb megérteni babánk / gyermekeink viselkedését ha tisztában vagyunk egy pár baba / gyermek “dologgal”:

ÉRZELEM VEZÉRLÉSŰEK

A gyermekek / babák ÉRZELEM VEZÉRLÉSŰEK, és egy jó hosszú ideig ílyenek is maradnak. Sőt legyünk őszinték, a felnőtt korra is jut még belőle :-). Mit is jelent ez? Döntéseiket, vágyaikat, ellenérzésüket és lényegében egész napjukat mind-mind érzelmi alapon élik meg, fejezik ki és közlik is velünk. Tapasztalatból ti is tudjátok már, hogy mi is ennek a ránk, szülőkre vonatkozó következménye? 

NINCS IDŐÉRZÉKÜK

A babáknak / gyermekeknek jó sokáig (6??? éves korig) NINCS IDŐÉRZÉKE. Hiába is kérjük tőlük azt, hogy 5 perc múlva tegyen meg valamit, ez neki így nem jelent túl sokat. Ha ellenben azt kérjük tőle, hogy miután letette a ceruzát, pakolja el a játékát, ezt már egész kicsi korától képes megérteni és megtenni.

FLOW-BAN ÉS A MOST-BAN VANNAK

A babák / gyermekek MINDIG FLOW-BAN, és a jelenben, a MOST-BAN vannak. Elmélyülve, szinte beszippantva, elragadtatva játszanak, alkotnak, teremtenek és élményt szereznek. Teszik ezt a saját tanulási folyamatukon keresztül. Ennek már ismerjük, és nap, mint nap tapasztaljuk is a ránk nézve “szokatlan” következményeit. Mint pl. nem tudják azonnal abba hagyni a tevékenységet amit folytatnak, tehát a “most” és “azonnal” kifejezéseknél, veszteséget élnek meg. Vagy például a távolról kiadott utasítások /  kérések nem igazán jutnak el hozzájuk. Ezért sincs értelme a szoba másik sarkából átkiabálni és kérni tőlük, hogy ne üssék már azzal a dobverővel olyan hévvel a falat. Sokkal célravezetőbb és gyerek ha odamegyünk, leguggolunk hozzájuk, a vállukra helyezzük a kezünket és úgy kezdünk el velük beszélni.

Rengeteget segíthet egymás megértésében ha gyermekünk elég idős már hozzá (kb. 4-5 éves kortól), ha például tartunk egy fordított napot, vagy ha egyszerűen megpróbálunk a SAJÁT HASONLÓ KORI ÉLMÉNYEINKRE visszagondolni. Ez sokszor nehéz feladatnak tűnhet, de a barátnőkkel vagy az édesanyával való beszélgetések alkalmával sok minden felszínre fog kerülni, próbáld ki bátran!

Egy másik szerintünk fontos kérdés, amit jó magunkban tisztázni, mert a gyerekek szeretnek kérdezni és főleg kérni, hogy vajon SZÜKSÉGLETE vagy IGÉNYE e az adott kérés? A szükségletét természetesen ki kell elégítenünk, amint lehetőségünk van rá, ezzel szemben az igénnyel más a helyzet.

Mi segítünk a workshop alatt ezeket a fontos kérdéseket tisztázni, a babák / gyermekek működési módját megérteni és az alapértelmezéseddé tenni. Ehhez hasonló és még sok más hasonlóan fontos kérdésedre is választ kapsz majd.

Coffee Bean

Érezz vele eGyütt!

Fogadjuk el, hogy az érzései valódiak. Nem kell vele egyet értenünk, de együtt éreznünk feltétlenül. Együttérzésünket mind szóban, mind pedig fizikai szinten mutassuk ki neki (simogatás, ölelés, szemkontaktus, stb.)

Mi segítünk a workshop alatt ezt a fontos működési módot jobban megérteni és elsajátítani, begyakorolni.

Coffee Bean

fogadd el!

Tudós lesz? Vagy feltaláló? Esetleg a következő olimpikon? De zongora művésznek sem lenne rossz, hiszen jó a zenei érzéke. Kinek nincsenek “ötletei” a gyermekének jövőjét illetően? De milyen könnyedén fordulhat ez át napi szintű elvárásokba? Ami mindazonáltal teljesen érthető is, hiszen a szemünk fénye, legféltettebb kincsünk Ő, akinek a legjobbat akarjuk a világon. De biztos ismeritek azt a mondást, miszerint:

“A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve!”

Itt pontosan ez történik. Anélkül, hogy észrevennénk, szépen lassan és következetesen átvesszük az irányítást gyermekünk élete felett, hiszen mi sokkal jobban tudjuk mi kell neki, mi jó neki és Ő mit akar. Emlékezzünk! Minden hajónak csak egy kapitánya van. Nekünk itt a segédtiszti pozíció jutott. Ha boldog és kiegyensúlyozott, életében döntésképes embert szeretnénk gyermekünkből nevelni, hagynunk kell, hogy Ő legyen az életének az írója, mi pedig a statiszták. Ezt mielőbb elfogadjuk és mentesítjük magunkat az ELVÁRÁSOKTÓL annál előbb lesz béke a családi egységben.   

Ha feliratkozol és eljössz a workshop-ra, konkrét szituációk megismerésével, megértésével és átélésével segítünk, hogy a felnőtteknek “furcsa helyzetekre” adott reakciód és válaszod teljesen gyerek-barát legyen. Segítünk a workshop alatt ezt a fontos alapelvet jobban megérteni és elsajátítani.

Amennyiben még a babavárás időszakában vagy, akkor is érdemes bekukkantani hozzánk, mert egész kis kortól, születéstől fogva más alapokra tudod a kapcsolatotokat helyezni ha jobban érted babád működési módját.

Coffee Bean

határok és szabályok

Talán ez az egyik legnehezebb és legvitatottabb téma a gyerekneveléssel foglalkozó szakemberek, de az anyukák és szülők körében is. Sokan vannak közülünk akik a tekintélyelvű nevelésben nőttek fel, s amikor meghalljuk azt a szót, hogy szabály vagy így-úgy kell csinálni, már csak a szó hallatán is ellenkezésbe lendülünk. Ezek a szülők hajlamosak arra, hogy korlátok nélkül, vagy minimális határokkal, úgy mond “szabadelvűen” neveljék a gyermekeiket. Ez elég hamar visszaüt és bizony a viszony, vagy ahogy mondjuk: “a gyermekünk kezelése” nehézkessé válhat. Pedig a gyermekkel az ég világon semmi baj nincs, ő csak teszi a dolgát: TANUL. És így nap, mint nap próbálgatja a határait. Jó lenne azt az arany középutat megtalálni azt a működési módot, ami határokat állítva, de azon belül a gyermeket és már a babát is szabad döntésében és cselekedetében hagyja. Így fejleszthetjük tudniillik legjobban a gyermekünk, majd a később belőle váló felnőtt döntési és probléma megoldó kompetenciáit. Így lesz gyermekünk legkevésbé frusztrált, viszont válik majd belőle egy magabiztos, a világban jól eligazodó felnőtt.

Egy pár tipp segíthet addig is a megfelelő határok kialakításában:

1. A kiszámítható szabályok és határok BIZTONSÁGOT adnak a gyermeknek, kevésbé lesznek frusztráltak.

2. A JÓL KIJELÖLT HATÁROK tágak, nem korlátozóak és a határokon belül döntési szabadság van.

3. Ha előre szólunk = KÖVETKEZMÉNY, ha utólag = BÜNTETÉS. Rendben van, ha egy, a számunkra nem kívánt esemény bekövetkeztét (pl. ha nem pakolod el a játékaidat, akkor) “megjósoljuk” és ahhoz következményt csatolunk (el fogom tenni az autóidat és nem tudsz vele játszani), míg a rögtönzött negatív következményt (nem pakoltál el, ezért elteszem a kisautóidat) büntetésnek és erő fitogtatásnak élik meg a babák / gyermekek.

Még egy gondolat arról, hogy mit is jelent a gyermekeinknek határok nélkül élni meg akár csak egy napot is. Kedvenc előadóm Cserey Miklós szokta mondani: “Képzeljük csak el, hogy milyen lenne az a munkahely, ahol a munkanapunk csakis a kiszámíthatatlan főnökünk kénye-kedvétől függene, ismert szabályok nélkül.”

Mi segítünk a workshop-on ezt a rendkívül fontos alapelvet a gyakorlatba is elsajátítani, megérteni és úgy a mindennapokba átültetni, hogy az egy nap, mint nap jól alkalmazható, alapszintű működési móddá tudjon válni az életedben.

Coffee Bean

következetesség

Valljuk be, ez sem egy könnyen betartható alapelv. Elég sokat kell gyakorolnunk, önfegyelmet és külső szemléletet igényel eme alapelv elsajátítása. Mai sietős világunkban sokszor az idő vagy társadalmi nyomásra vagy talán csak mert nem ehhez szoktunk de engedünk a “kényszernek”. Ami bármilyen nem várt formában érkezik, a legrosszabb pillanatokban. Gondolok itt a boltban követelőző gyermekre, aki visít, hisztizik, esetleg még a földre is veti magát, a nyomatékosítás kedvéért. Igazából gyermekünk vérmérsékletétől függ, hogy milyen formában talál ránk a kihívás. De legyünk következetesek, vagy “csak most az egyszer” adjuk be a derekunkat? Ugye mindannyian voltunk már ebben a dilemmában?

Csakhogy a következetlenség a legnagyobb ellenségünk. De van, hogy az egyetlen akkor és ott működőképesnek látszó megoldás.

Mi segítünk neked, megismertetünk a különböző, jól bevált reagálási módokkal, illetve, hogyan lehet az ilyen csapdákat elkerülni és win-win érzéssel ebből kikerülni.

A következetesség egy már közép távon is jól kifizetődő alapelv, egészen kiskortól, babakortól érdemes gyakorolni és soha nincs késő (újra) elkezdeni. Érdemes egy kis figyelmet szentelni az elsajátítására és megtanulni azokat a praktikákat, amiktől betarthatóak lesznek az elhatározásaid. A workshop alatt segítünk neked ezt a működési módot alaposan megérteni és úgy begyakorolni, hogy a mindennapok rutinjává tudjon vállni.

Coffee Bean

önállóság és egyezség

Ennek az alapelvnek a konzekvens alkalmazásával, számos FELNŐTTKORI KOMPETENCIÁT tudsz megalapozni és kifejleszteni. Vegyük őket számba!

Autonómia, felelősségvállalás, döntési kompetencia és kreatív probléma megoldás csak hogy egy párat említsünk. A gyermekeink helyett való folyamatos döntéssel, és az ő rendszeres utasítgatásukkal pont ezektől a kompetenciáktól és készségektől fosztjuk meg őket.

A jól kijelölt határok lehetőséget adnak arra, hogy a gyermeked önállósága erősödjön. Egy tág, szabad döntési helyzet amin belül biztonsággal mozog a gyermek (életkorának megfelelő feladatokkal és döntésekkel találkozik) gördülékeny és kiegyensúlyozott élethelyzetet biztosít.

Az egyezség alatt a kölcsönösen megegyezett következményeket értjük, nem azokat amiket a szülő, kreatívan, maga talál ki. Ugyan ezek kitalálása és megegyezése hosszabb időbe telhet de az elkötelezettség miatt, mindenképpen megtérülő időbefektetés. 

Mi segítünk neked, megismertetünk a különböző, jól bevált reagálási módokkal, illetve, azzal, hogyan lehet az ilyen csapdákat elkerülni és win-win érzéssel ezekből kijönni.

rólunk mondták

HASZNOS WORKSHOP: “Nagyon hasznos volt a közös workshop. A workshop-on használt példákból áradt a rengeteg tudás, tapasztalat, mégis nagyon közvetlen és közeli volt.”

 

MAGABIZTOSABB SZÜLŐ LETTEM: “Nagyon hasznosnak tartottam az elméleti hátteret a fejlődési szakaszokról és a lehetséges kapcsolódásokról.  Kaptam hasznos útmutatókat is, amelyek egyfajta magabiztosságot adnak a szülői “úthoz” és kaptam gyakorlati tippeket amelyeket rögtön ki is tudtam próbálni. “

 

EGY VALÓDI KÖZÖS MŰHELYMUNKA NYOMÁN: “Szülőnek lenni az egyik legszebb de legnehezebb feladat is egyben. Nagyon jól esett ehhez a feladathoz tanácsokat, útravalót kapni. Ráadásul nem csak egy irányból, hanem Miklós fogékony volt a beszélgetésre, kérdésekre, valódi közös műhelymunka volt, ahol saját példáinkkal és kérdéseinkkel is foglalkozhattunk. “

ÚJFAJTA SZEMLÉLET ÉS MEGKÖZELÍTÉS: “Egy nem várt szemléletmódot és megközelítést kaptam…az elhatározásom meg van, most már csak gyakorolni kell.”

ANYASZOLGÁLAT VÉGE: “Amit hallottam és már be is építettem a mindennapokba: az anyaszolgálat vége (21.00-kor) -ez Annának is nagyon tetszett, mert mondta, hogy a hétvégén ő van szolgálatban és el is készítette a reggelimet.”

MEGÉRTE RÉSZT VENNI: “Hasznos tanácsok, érvek, életből való példák. Hasznosan töltött idő és pénz. Utolsó forint is megérte.”

ÉRTÉKES TARTALOM: “Szórakoztató és könnyen emészthető az anyag, életből való mindennapi példák. Szuperek vagytok. Mindenképpen ott leszek a többi workshop-on is. Köszönök mindent!”

 

ÉLVEZD A gyermeked!

“… amikor hisztis és nehéz vele, akkor is.”

szakértőink

Ők az a csapat, akik a SZÜLŐNEK LENNI PROGRAM-ot megalkották. Több évtizedes szakértelmük és tapasztalatuk a garancia arra, hogy olyan hétpróbás tanácsokkal és tippekkel szolgáljunk neked és gyermekednek, amelyek segítségével könnyedén boldogulsz majd nap, mint nap.

Következő workshop:

WORKSHOPOK

2024. OKTÓBER

KAPCSOLAT

TELEFON:

+(36) 30 942 9901 Cserey Miklós

EMAIL:

info@szuloneklenni.hu